Design / Publieke ruimtes

Kinderdijk

2019

Project: Kinderdijk
Opdrachtgever: Aannemersbedrijf P. van Leeuwen
Architect: M& DB Architecten 
Eindgebruiker: SWEK (Stichting Werelderfgoed Kinderdijk) 
Opgeleverd: 2019

Het is internationaal misschien wel één van de bekendste Hollandse bestemmingen. De molens van Kinderdijk. Het is zelfs zo een belangrijk onderdeel van de wereldcultuur dat het sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De plek is van internationale waarde, niet alleen vanwege de windmolens, maar omdat waterbeheertechnologie die Nederland vanaf de middeleeuwen gebruikte hier dicht bij elkaar te zien zijn. In deze wateren ligt het bezoekerscentrum Kinderdijk. Een plek waar je tot rust kan komen na een dagtrip in Kinderdijk met een prachtig terras die over het water uitkijkt.

De door prinses Beatrix geopende bezoekerscentrum is ontworpen door M& DB Architecten uit Den Haag. Aannemersbedrijf P. van Leeuwen, één van Claddings oudste partners, heeft team Cladding in vertrouwen genomen om het jasje van het bezoekerscentrum te realiseren. De wens van de architect om dit pand een zo subtiel mogelijke plek te geven in dit gebied heeft Cladding Partners uiteraard uiterst serieus genomen. Het pand zou de impact op het gebied minimaliseren doordat de aluminium composiet gevelbekleding een licht reflecterend effect meegeeft. 

Voor het dak heeft Cladding Partners de dakplaten geplaatst. Hierbij moest rekening gehouden worden met de zonnepanelen die hierna geplaatst werden. Zoals eerder beschreven dient het dak als een terras. De randen van het pand zijn gemaakt van balustrades die zijn bekleed met aluminium composiet.  

De zijkanten van het pand zijn voornamelijk gevuld met ramen, zodat de wens van de architect om het gebouw op te laten gaan in het landschap werd vervult. Het was aan Cladding Partners de taak om de rest van de gevel te voorzien van aluminium composiet in een neutrale kleur (Andonized Look, Allpro).
Omdat het pand grotendeels op het water ligt en de wegen hier voornamelijk ingericht zijn op wandelaars, was het een uitdaging om het bezoekerscentrum te bereiken en het te bekleden.
Buitenom het bekleden van de gevel en het dak heeft Cladding Partners ook de vide bij het dakterras bekleed, zodat deze vloeiend samen komen met de buitenkant van het pand.  

Dakbeplating: 395 m²
Composiet plankprofielen: 254 m²
Aluminium dakkappen: 294 m



De engineers hebben een grote rol gespeeld bij de ontwerpfase van het pand. Zo heeft Cladding Partners de achterconstructie (behoudens staal) uitgedacht. Hierbij lag een grote uitdaging bij onze tekenaars. Een geslaagde opdracht als het aan onze tekenaars wordt gevraagd. Het bezoekerscentrum in Kinderdijk is een hoogstaand en duurzaam pand die een mooie aanvulling is op het bekende, oer-Hollandse landschap.

ready to get dressed for success?